lunes, 20 de abril de 2015

L'Escoleta presenta una proposta com a punt de partida per la solució del conflicte a Riells

L'Ajuntament decideix unilateralment quin és el dèficit del curs 13/14 i el del present curs 14/15 sense tenir en compte els acords de la reunió de l'1 d'abril on van expressar clarament que no farien cap proposta econòmica de solució.

La cooperativa que gestiona la llar d'infants de Riells i Viabrea (La Selva) ha presentat a l'Ajuntament el 16 d'abril una proposta per tal de resoldre de forma definitiva les diferències existents en relació al funcionament i finançament de L'Escoleta.

La proposta és fruit de la reunió mantinguda amb l’Ajuntament elpassat dia 1 d’abril i pretén trobar un punt d’entesa a partir dels següents punts:

  • L'Escoleta decideix reduir el dèficit original dels cursos 2013/2014 i 2014/2015 per causa d’una renuncia de drets unilateral i temporal condicionada als ingressos ordinaris i extraordinaris que la pròpia cooperativa pugui generar.
  • L'Escoleta reclama un pla de pagaments del dèficit del curs 2013/2014 i del curs 2014/2015 fins al març d’enguany i un pla de pagaments del dèficit del present curs 14/15 que es pugui aplicar a futurs cursos.
  • Es reclama plena informació i transparència en quant a les subvencions rebudes i tramitades per l'Ajuntament.
  • Promoció de l’Escoleta per part de l'Ajuntament i manteniment general de les instal·lacions i el servei.

Sorpreses
Després de la reunió del passat 1 d’abril entre l’Escoleta i l’Ajuntament molta gent del poble i altra que ha seguit el conflicte felicitava a les cooperativistes perquè semblava que, donada la bona disposició d'ambdues parts, s'albirava una via de solució. Els passos a seguir doncs eren deixar la campanya de denúncia #QuiManaNoPaga en espera de novetats i treballar en la proposta de solució.

Sense avisar de la seva visita i a l'hora de sortida dels infants, el passat dimarts 14 d'abril Felipe González, regidor d'Ensenyament al municipi, es va presentar a l'Escoleta i va comentar que calia deixar una mica de banda les reivindicacions retirant les pancartes i deixant de portar les samarretes de la campanya. També va anunciar que farien una campanya de publicitat de cara a les preinscripcions i que canviarien les joguines del pati.


Dos dies després el mateix regidor torna acompanyat d’un policia local per demanar les raons per les quals les pancartes encara estaven penjades a la vegada que feia entrega d’una documentació de part de l’Ajuntament. El conflicte que ha donat peu a aquesta campanya encara no està resolt i el manteniment de les pancartes penjades a l'Escoleta evidencia precisament això, motius exposats al regidor. Aquell mateix dia l'Escoleta va fer entrega de la seva proposta de solució.

El sobre en qüestió contenia uns documents relacionats amb estudis econòmics i previsions dels cursos 13/14 i 14/15. De forma unilateral l'Ajuntament havia decidit quin és el dèficit generat el curs 13/14 i la quantitat que els resta pagar (670.52 €) i quin és el possible dèficit que es generarà en el present curs 14/15 (6.934,44€) —cal dir que a dia 19 de març quan s'anuncia públicament el conflicte, el dèficit ja era d’uns 15.000 €—. I ho va fer 8 dies desprès de fer una reunió on semblava que tot anava encaminat a trobar una solució.

La conclusió és que l'Ajuntament continua fent cas omís a la situació d'un servei públic del qual n'és el titular tirant pel dret amb una proposta unilateral sense respectar els acords de la darrera reunió.

Qui es vol enriquir?
L'Ajuntament ha afirmat sempre que les cooperativistes de l’Escoleta de Riells es volen enriquir però aquesta afirmació s’hauria de transformar en la pregunta: «Qui es vol enriquir?». Les cooperativistes assumeixen unilateralment i de manera temporal rebaixar el benefici industrial del 6% a l'1% i renunciar a les pagues dobles previstes per a desencallar el conflicte. És per això que la proposta feta per l'Escoleta podria esdevenir a cost zero pels pressupostos de l'Ajuntament doncs l'equilibri econòmic es basa en les subvencions aprovades o donades per la Generalitat de Catalunya o la Diputació de Girona.

No només això, segons la informació rebuda del propi Ajuntament i altres fonts, les quantitats rebudes en concepte de subvencions els darrers anys donen un saldo positiu que s’hauria d’aplicar a eventuals dèficits futurs. Només en el cas del curs 2014/2015 el dèficit pressupostat superaria la subvenció de 20.125 € a la qual s'ha compromès la Diputació de Girona. D'aquesta manera l'Ajuntament hauria de cobrir 6.400 €.

La vocació de la present proposta és tendir al cost zero per les arques municipals tenint ben present que, en qualsevol cas, cost zero i servei públic són conceptes essencialment contradictoris per definició. Aquest és l'actual punt del conflicte però, malgrat el desconcert que provoca la reacció de l’Ajuntament, l'Escoleta confia en que la proposta presentada sigui el punt de partida per la solució del conflicte.

No hay comentarios:

Publicar un comentario