sábado, 21 de marzo de 2015

Parlem de passat o de present?

Resposta de l'Escoleta de Riells a la nota de premsa de l'Ajuntament de 20 de març de 2015

Les treballadores de l'Escoleta no han decidit fer públic un conflicte que arrosseguen fa anys per un caprici o per una qüestió electoralista. Un sou de 471 euros i els maldecaps cada mes per quadrar comptes a la llar d'infants són motiu de sobres. Si li afegim les pressions a través multes i sancions i el silenci i la indiferència a les peticions de solució del conflicte, l'opció que han pres de difondre públicament el cas de mobbing que pateixen és absolutament lògic. La decisió no ha estat fàcil per tot el que implica i les tensions i angoixes que els hi està ocasionant.

L'Ajuntament de Riells i Viabrea va signar el 2006 un contracte amb la cooperativa de l'Escoleta per 25 anys. Si no vol o no el potn mantenir ha d'indemnitzar a l'altra part per incompliment del contracte. Aquesta és una decisió que ha de prendre l'equip de govern: o trenca el compromís i indemnitza o el manté i compleix. Les treballadores de l'Escoleta no entren a valorar les baralles partidistes pel fet que el contracte es signés amb un govern d'un partit diferent a l'actual.

Les treballadores de l'Escoleta tenen testimonis que afirmen sense vacil·lar que membres del govern local han expressat la intenció de fer fora a l'equip directiu de la llar d'infants de Riells i Viabrea. Són testimonis que no volen donar el seu nom però que ho explicarien si fos necessari. El mateix succeeix amb la polèmica al voltant d'un familiar d'un regidor que va escampant que obtindrà la cessió de la llar d'infants: si les cooperativistes de l'Escoleta ho afirmen és perquè tenen testimonis que ho avalen. Ahir mateix quan es va fer públic el conflicte, aquest familiar d'un regidor va acusar d'agressió a una mare que porta el seu fill a l'Escoleta pel sol fet de repartir un fulletó informatiu davant de multitud de testimonis. Els mateixos testimonis van escoltar com li deia que «amb la demanda que us posaré per dir això em pagaré un viatge a Cuba» (sic).

En relació a les factures i als dèficits anuals, a partir del curs 2010/2011 l'Escoleta reclama els dèficits i accepta pressupostos de tres cursos consecutius (10/11, 11/12 i 12/13) que elabora l'Ajuntament a partir de totes les factures presentades. L'Ajuntament no salda dèficits fins el curs 2010/2011 i ho fa mitjançant pressupostos unilaterals i incloent les despeses que va considerar convenient cobrir. L'Escoleta ho va acceptar i està recollit en registre de sortida 1370 de 4/1013 en Junta de Govern Local de 23/9/13. Cal destacar el temps transcorregut entre la reclamació i la solució al conflicte. Si el govern local coneixia irregularitats al voltant de la gestió de l'Escoleta, per què no ha denunciat fins ara?

Sobre el tema de la ratio d'educadores, el conveni col·lectiu recull la figura de directora. És inadmissible que una de les mestres hagi de deixar d’atendre als infants perquè ha de respondre al telèfon o perquè ha de presentar un requeriment de l’Ajuntament i l’ha de preparar o perquè els pares i mares demanen informació i venen a veure i a inscriure a les seves filles i fills. L'Ajuntament reconeix la figura de la directora en els seus propis pressupostos: tant quan hi havia 61 nenes i nens com quan n’hi havia 18. El curs 2013/2014 que n’hi havien 18 la intenció de l'Ajuntament era que hi hagués la directora i dues educadores, totes atenent als nens i nenes i ningú atenent la part administrativa. Aquesta situació implicaria una deficient atenció envers les famílies usuàries i mai s'ha contemplat aquest escenari per part de l'Escoleta.

L'Escoleta de Riells no té coneixement de que s'hagi aprovat cap pressupost del curs 2013/2014 que esmenta la nota de premsa ni de l'actual 2014/2015. L'Escoleta fa dos anys que treballa sense tenir coneixement de cap pressupost aprovat i pel seu funcionament quotidià no pot esperar a que arribin subvencions. Si l'Ajuntament vol tenir un servei públic com és la llar d'infants l'ha de poder mantenir.

No hay comentarios:

Publicar un comentario