jueves, 19 de marzo de 2015

El govern ERC de Riells està escanyant l'Escoleta, la única llar d'infants del municipi

NOTA DE PREMSA 19 març 2015


L'Escoleta acull avui dia a 23 nens i nenes i té un dèficit acumulat de 40.000 euros —responsabilitat de l'Ajuntament amb qui té una concessió fins a l'any 2031—. La cooperativa de treball que gestiona la llar d'infants interposarà una reclamació davant la Generalitat per a que investigui el destí dels diners de les subvencions per a la seva activitat. Mentrestant, el govern local fa mobbing a la cooperativa que gestiona l'Escoleta per a que les seves treballadores desisteixin del seu projecte voluntàriament.


El govern d’ERC-PSC a Riells i Viabrea (La Selva, Girona) està ofegant econòmicament l'Escoleta, la única llar d’infants del municipi que acull, actualment, a 23 nens i nenes. Rere aquesta operació per desfer-se de l'actual equip directiu estalviant-se la indemnització pels 17 anys que resten de contracte hi podria haver, segons diverses fonts i testimonis, la dona d'un regidor que ja ha esbombat que es vol quedar amb la concessió de la llar d'infants.

Rumorologia a banda, el cert és que els fets sí demostren una actitud entre bel·ligerant i d’indiferència contra l’Escoleta. Les tres integrants de la cooperativa de l'Escoleta més una altra educadora contractada denuncien que el govern local els hi està aplicant una mena de mobbing per a que desisteixin del projecte de gestió de la llar d’infants en un edifici de titularitat municipal que mantenen des de 2002. Els fets més recents són les obres de la vorera de l'entrada: inacabades i sense moviment.

Incompliment del contracte
L'Ajuntament es va comprometre contractualment a mantenir l'equilibri econòmic-financer de la llar d'infants però encara queda pendent de saldar un dèficit de 24.489,21 € originat durant el curs 2013-2014. El dèficit acumulat de l'actual curs a data de 28 de febrer de 2015 s'eleva a 15.692,84. Parlem doncs d'una suma total de 40.182,05 € que cada mes augmenta de mitja 2.939 euros mensuals. El resultat de tot plegat és la impossibilitat de pagament de l’import de les nòmines de les tres integrants de la cooperativa doncs tenen per norma primer pagar als treballadors aliens a la cooperativa, als proveïdors i el material.

Les cooperativistes porten massa anys malvivint amb un sou indigne i carregant un dèficit sense solucions ni respostes que es va agreujar al 2010 quan va haver-hi una davallada d'infants (de 61 fins als 14 en els pitjors moments). Les cooperativistes treballen per no més de 480 € mensuals, xifra molt per sota del que marca el «XI Conveni Col·lectiu d'àmbit estatal de Centres d'Assistència i Educació Infantil» pel qual una educadora hauria de cobrar un sou base de 858 euros en règim d'autònoms.

El govern municipal argumenta aquesta davallada dient que la gent no està contenta amb el funcionament de la llar i per això se'n van a les escoles bressol dels municipis veïns. De fet, hi ha testimonis que han anat a preguntar a l’Ajuntament sobre la llar d’infants de Riells i allà mateix els hi recomanen que vagin a una altra dels voltants. Igualment, adverteixen que possiblement s'haurà de tancar perquè les instal·lacions no són les òptimes. Diversos comentaris d’usuaris del servei corroboren una velada campanya de “mala premsa” respecte a l’actual equip directiu de la llar d’infants, el seu funcionament i la seva continuïtat provinent del propi consistori o el seu entorn. Ni tan sols el mateix regidor d'ensenyament no s'amaga de dir que vol fer fora la direcció de l'Escoleta.

Promeses vagues, cap solució
L'Escoleta constata manca de voluntat política per part del govern local al voltant d'un servei públic que hauria de ser promogut i recolzat per l’Ajuntament en benefici del municipi i que ni tan sols respon sol·licituds i escrits. Malgrat el silenci o les promeses vagues —«No volem tancar l’Escoleta», «Volem que continueu al capdavant», «Heu de cobrar un sou digne», «Publicitarem l'Escoleta de manera que augmentin els nens»— el projecte es troba arraconat sense cap suport municipal que l'ha obligat a demanar crèdits per fer front al dèficit. Sembla com si l’Ajuntament hagués optat per portar l’Escoleta a una situació d’ofec la qual cosa no impedeix que la concessionària continuï oferint el millor servei que pot, donades les circumstàncies.

Greu situació actual
La situació econòmica actual —crisi, retallades— no justifica l'estat que pateix l’Escoleta. L’edifici s’està deixant: les estufes deixen de funcionar, les persianes i finestres no tanquen bé; s'incompleixen normatives de Sanitat com posar mosquiteres als llocs on hi ha menjar; els sostres, el terra i els mobles es deterioren amb el pas del anys.

Casualment, ara mateix s'estan fent unes obres innecessàries a la vorera de davant de l'Escoleta que dificulten l'accés en aquests dies en què pares i mares busquen un espai pel pròxim curs. Tanmateix, es continua fent la Festa Major amb totes les orquestres i els sous del consistori i demés personal municipal no s'han vist afectats. Per a les a treballadores de l'Escoleta queda clar quines són les prioritats d’ERC al municipi i evidencia quins valors volem protegir com a societat.

Fer fora l'equip directiu
Com s’ha dit, hi ha testimonis i fonts consultades que afirmen que la intenció de l’Ajuntament no és tancar la llar d’infants sinó fer fora a l’equip directiu. El mobbing que pateix la cooperativa de treballadores es basa en l'ofec econòmic i el menysteniment per a que extingeixi l'activitat per si mateixa. En cas contrari, l'Ajuntament hauria de fer front a una indemnització dels sous dels 17 anys que resten de concessió: seria un total de 1.140.000 euros més danys i perjudicis ocasionats.

La indiferència i el menyspreu, l'incompliment del contracte i la campanya per a que cada cop vinguin menys infants no són els únics atacs soferts per l'Escoleta. També les seves treballadores han patit sancions injustificades que han quedat en no res i altres mesures de pressió cada cop que s’inicia qualsevol reclamació, on deixar d’abonar l'aportació municipal mensual és una de les més emprades. Aquest recull es va enviar al Síndic de Greuges el 10 de desembre de 2010 que ni tan sols va respondre per escrit. Amb una trucada va anunciar que ho comunicaria a l'Ajuntament. El xantatge constant per tal de canviar el rumb de l'Escoleta ha derivat en una veritable ofensiva per l'ofec econòmic.

Les baralles partidistes al municipi han esquitxat a l'Escoleta que ha vist agreujats els seus problemes des de que ERC va arribar a l'alcaldia per la coincidència cronològica de la concessió que es va fer durant un mandat de CiU. Amb els anys s'ha convertit en una qüestió personal ja que, segons s’ha dit i diverses fonts confirmen, existiria un interès per substituir l’actual concessionària per persones properes al consistori. Els elements relatats, fora de contradir aquesta tesi, semblen reforçar-la. Res de nou, un cas similar el trobem en la concessió del bar del poble: les sospites d’amiguisme mai són bones companyes de viatge.

Escenari futur
Les treballadores de l'Escoleta volen complir el contracte amb l'Ajuntament i estan disposades a portar el tema fins a on calgui per que es respectin les condicions del mateix. Anuncien una campanya de difusió del conflicte i preparen mesures legals si no es reverteix la situació. Si no hi ha una solució al conflicte, l'Escoleta presentarà una reclamació de quantia contenciosa-administrativa com a empresa concessionària d'un servei públic.


«Les classes populars són la peça fonamental de l’economia productiva, bàsica en el desenvolupament d’un país. L’esquerra ha de representar els interessos d’aquests sectors. Per això ha de defensar el moviment cooperatiu al camp i a la ciutat i les petites i les mitjanes empreses per la seva alta rendibilitat potencial, capacitat d’innovació, d’adaptació i de creació de llocs de treball; ha de defensar les persones assalariades, el seu dret al treball, a un salari just que els asseguri un nivell de vida digna»
Declaració ideològica ERC 1993 (pàg. 3)


Més informació i contacte #QuiManaNoPaga
Paula Andreu Feliubadaló (Cooperativista de L'Escoleta)
Telèfon 669987096


#QuiManaNoPaga
www.quimananopaga.cat
quimananopaga@gmail.com


No hay comentarios:

Publicar un comentario